dijous, 5 de març de 2009


Les nostres Orquídies (Ophrys sphegodes)
Amb l’arribada de la primavera són molts els vegetals que comencen a lluir-se amb colors llampants fen sortir les seves flors, un dels grups més evolucionats dintre del regne vegetal, són les orquídies, que han anat modificant els seus pètals per atreure a determinats grups d’insectes (abelles,vespes,aranyes), per afavorir la dispersió del seu pol•len i assegurar la pol•linització.
També una de les característiques, és que són plantes que s’alimenten de la descomposició de matèria orgànica, que emmagatzemen en uns petits tubercles en forma de testicles, que estan en les arrels, d’aqui ve el seu nom Orquis que en l’antiga Grècia, volia dir testicles. En les nostres contrades totes les orquídies, son plantes geotiques, que vol dir que les seves arrels estan enterrades a dins de la terra, en climes més tropicals la majoria són plantes epífites, que vol dir que les arrels són àrees.
La forma més fàcil d’identificar-les és observant la forma de les flors, la majoria tenen un pètal o label més gran i amb forma semblant a l’abdomen d’un insecte, també una característica per identificar-les és mirant les fulles, tenen el nervis paral•lels i solen ser fulles cruixides que surten d’una roseta bassal i que al mig surt la vara floral de on sortiran les flors.
A Sant Boi tenim repartides per tota la zona forestal unes dotze espècies diferents, hem de tenir present que totes les orquídies a Catalunya, estan protegides i no devem collir-les.
Andreu0505.