dissabte, 23 de maig de 2009

Caixes niu per ocells

Farà més de 20 anys que el Grup Ecologista Encina,van col·locar a tot la vall de Santa Barbara un centenar de caixes niu.Encara avui abans de començar la primavera, uns pocs membres d'aquest grup,es reuneixen per fer la neteja d'aquestes caixes, per tal de que les mallerengues puguin fer el seus nius dintre.
Aquesta setmana he anat amb el Ferràn Arenas Ribas, un dels membres d'aquell grup de persones que encara es dedica a netejar i controlar unes quantes caixes.Amb la seva pertiga penja i despenja, una per una les caixes niu per mirar si estàn ocupades i anotar en el seu quadern de camp l'espècie i el nombre d'ous o d'ocells.

Hem tingut la sort de que una de les caixes encara era plena d'ocells, concretament de Mallerenga carbonera (Parus major).

Avui això de controlar les caixes niu es una feina feixuga, ja que amb la ventada d'aquest hivern al bosc han quedat força d'arbres caiguts i per arribar a les caixes es tot un poema també algunes de les caixes han caigut i s'han trencat.

La tasca que el Ferràn, el Pere i d'altres membres d'aquell grup de persones que fan es molt important, ja que al nostre bosc els arbres no tenen gaires forats i les Mallerengues no poden cria si no hi han forats.Els Pàrids o Mallerengues son ocells insectívors i que son capaços de menjar fins i tots l'eruga de la Processionaria, que tant afecta als pins.
Aquestes son les espècies que crian a les caixes nius:
La Mallerenga carbonera ( Parus major).
La Mallerenga petita ( Parus ater).
La Mallerenga Blava ( Parus caeruleus).
La Mallerenga emplomallada ( Parus cristatus).
Andreu0505