divendres, 29 de maig de 2009

Orquídies del Camí Ral

Fa un any que vaig tenir la sort de treballar de monitor del módul de Manteniment i Recuperació d'Entorn Natural, al Taller d'Ocupació a les ordres d'en Xavier Sànchez. Una de les tasques que més em va motivar, va ser la recuperació d'un tram de l´antic camí Ral, camí que anava de Vilafranca del Penedés fins a Sant Boi de Llobregat.

És un petit tram on el temps ha salvaguardat, les petjades dels carros a la llicorella, quant transportàven la seva mercaderia fins a Barcelona. Aquest petit tram està situat al costat de la carretera que uneix Sant Boi de Llobregat amb Sant Climent de Llobregat. La tasca que ens van encomanar, era la retirada del Bruc i esbarzers per tal d'anar descobrint l'antic camí excavat a la mateixa llicorella.

Quan vam començar, de seguida ens vam adonar que aquell camí tindria bones sorpreses, no només per la recuperació d'una part de la nostra historia, sinó també per una part del nostre entorn natural. Vaig identificar una petita orquídia La Spirantes spiralis.
Te dues característiques que la fan molt fàcil d'identificar. Una és la seva tija floral on van enganxades les petites flors( de 3 a 4 mm) fent una espiral perfecta, i l'altre que floreix a la tardor. És l'única orquídia Europea que floreix en aquesta estació. Les fulles formen una roseta basal al costat de la tija floral de color verd i molt pil·losa, d'on surten les petites flors amb els pètals de color blanc, unes 20-30.

Aquesta primavera he trobat dues espècies més: la Limodorum abortivum,
també és una orquídia de característiques de fàcil identificació, aquesta orquídia sembla un espàrrec, no té les fulles amb roseta basal i les petites fulles enganxades a la tija tenen color violàci per la carència de clorofil·la. Surt d'abril fins al finals de maig, al mig del bosc, no li agrada la llum directe. Té més semblança a una planta paràsita del gènere Orobanche que a una orquídia, de la tija floral, surten les flors de color violàci amb el fons blanc.
I també la Seràpia vomeracea que surt al pots"Orquídies de les nostres Muntanyes.Crec que és una bona oportunitat que hagi descobert aquest petit tram del Camí Ral, ja que es pot donar a conèixer tant l'història com la flor i la fauna.
Mireu el post que en Xavier Sánchez a tret al seu bloc:Estudiosos del Camí Ral visten el tram recuperat de Sant Boi.