dimecres, 18 de novembre del 2009

Estació d'Anellament Científic de Can Dimoni


Durant el 2009 la regidoria de Medi Ambient de l’ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha promogut una campanya d’anellament científic d’ocells a les basses de can Dimoni. L’estudi s’ha realitzat durant les migracions de primavera i tardor, per tal de conèixer la importància d’aquest espai protegit com a punt de refugi i alimentació per a les aus durant el seu viatge migratori. Es tracta del tercer any consecutiu que es porta a terme aquest estudi, que compta ja amb un total d’uns 3200 ocells anellats de 63 espècies. Els resultats obtinguts fins al moment posen de manifest la importància d’aquest espai, especialment per algunes espècies pròpies de les zones humides. Per exemple, ja s’han capturat 465 boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus), destacant un exemplar anellat a França i un altre a Croàcia. La captura d’ocells amb anella estrangera no és estranya en aquest indret, ja que es troba al delta del Llobregat, una zona privilegiada per a l’observació d’aus migratòries per la seva ubicació entre el litoral, el riu Llobregat i la serralada Litoral. Altres controls destacats han estat un esparver vulgar (Accipiter nisus) finès, una oreneta vulgar (Hirundo rustica) belga, una cotxa blava (Luscinia svecica) txeca i un repicatalons (Emberiza schoeniclus) suís, aquest darrer el passat 9 de novembre.
També s’han trobat ocells anellats a altres indrets del delta del Llobregat, cosa que demostra la relació estreta existent entre els diferents espais del Delta. A més, s’han anellat ocells força escassos al delta del Llobregat, com el tallarol emmascarat (Sylvia hortensis) i el boscarler comú (Locustella luscinioides).
Una altra dada interessant es va obtenir l’any passat, quan una boscarla de canyar anellada a can Dimoni es trobà 10 dies més tard morta a València, després d’uns forts aiguats.
Tot plegat ens dóna una idea de la importància cabdal que té la preservació d’aquest i de la totalitat d’espais naturals del delta del Llobregat i la resta del litoral català.
Per tal de donar a conèixer a tothom aquests valors naturals, s’ha possibilitat l’assistència de la ciutadania a algunes d’aquestes sessions d’anellament, com per exemple el Dia Mundial de l’Aigua. En aquest sentit, el proper dissabte 21 de novembre es realitzarà una sessió d’anellament dintre dels actes de la Setmana Verda de Sant Boi de Llobregat.
MAPA DE RECUPERACIONS D’ANELLES EXTERNES A CAN DIMONI

Ara farà ja uns cincs anys que L'Antonio Salmeron i un servidor varem decidir començar l'anellament a les Basses de Can Dimoni,
després és van afegir en Sergi Sales i en Xavier Larruy,per tal de poguer relitzar el seguiment de les dues migracions, ara creiem que ja tenim dades suficients per considerar aquest espai com un espai especial per els ocells i que ja puguem considerar Les Basses de Can Dimoni com estació d'anellaemnt Científic d'Ocells.
Fa unes setmanes que la gestió d'usos de les Bases de Can Dimoni a passat a mans dels tècnics dels Cosorci dels espais Naturals del Delta de Llobregat,desitjem que sigui per molt temps i que nosaltres puguem continuar fen la nostre feina.
He afegic un linc de la Societat Catalana d'Anellament,per si voleu més informació de les recuperacions que se estan fen a tot Catalunya.
Andreu

2 comentaris:

jmcervello ha dit...

felicitats pel vostre treball i pels bons resultats.

Andreu0505 ha dit...

Bon dia JºMaria,moltes gràcies
de part dels anelladors de Can Dimoni.
Andreu