dilluns, 1 de novembre del 2010

Bolets de les nostres muntanyes

Aquestes dades sota el bosc de les nostres muntanyes surten els apreciats de bolets de diferents formes i colors, un dels grups que tenim que identificar amb més cura es la família Amanita. Dons es on estan representats els més tòxics i els més bons de les nostres muntanyes,

Família Amanita.Son bolets que surten com d’un ou que està amagat a la terra de color blanc de on surt un peu amb anell més o menys gran i tenen un barret rodo amb la pell o cutícula llisa brillant i que normalment conte restes del vel que es la part del ou que a quedat enganxada al barret, per sota el barret, estan les lamines que arriben fins al marge fen que aquest marge arribi a ser casi dentat. Dintre d’aquest genera tenim els dos extrems un del bolets més apreciats Ou de reig ( Amanita caesarea) i un dels més tòxics i que més intoxicacions a portat, la

Farinera borda ( Amanita phaloides).

Molt fàcil d’identificar dons te un barret amb un color grocs verdós més o menys intens amb el marge blanc, te un anell fibros del mateix color blanc pur que el peu i les làmines,surt sota alzines i roures, molt tòxica.




Pixaca (Amanita phanterina)

Te el barret de color bru amb menys o menys intensitat i restes del vel de l’ou blanques com si fossin escates, les lamines i el peu també son blanques, l’anell es petit surt sota alzines i roures, també es molt tòxica.





Ou de reig (Amanita caesarea)

Bolet amb un barret d’un color taronja vermellós amb el marge estriat quant es jove te forma d’ou d’aquí li ve el seu nom, amb el peu i les lamines de color groc clar, uns dels primers bolets que surten, molt bon comestible no con fondre amb la matamosques que te el barret de color vermell i el peu les lamines de color blanc, tot i que per les nostres muntanyes no surt i que surt sota coníferes, a diferencia del ou de reig que surt sota alzinars i rouredes.



He de dir que si teniu algun dubte a l’hora d’identificar
qualssevol bolet sempre és millor fer una foto de totes les parts, per després amb una guia poguer identificar-lo que recollir-lo per després llençar-lo,també s’ha de tenir el seny a l’hora d’anar a recollir bolets, els bolets que no coneixem tenim que deixar-los i no trencar-los dons son aliment d’altres bestioles.
Andreu



1 comentari:

Manuel Flores ha dit...

Muy buen reportaje,para muchos les servira para no coger lo que no deben y evitarse un buen dolor de barriga o algo peor.Un saludo.