divendres, 6 de desembre del 2013

Cens de tardor els ocells dels nostre Riu ( Tram de Sant Boi de Llobregat)


Parella d'Ànec collverd (Anas platyrhynchos).
 
Aprofitan aquest dies de fira he pensat en penjar aquest post amb una mica de retras,
El12 d’octubre com cada any en Ferran Arenas va fer els cens dels ocells que aprofiten el nostre malmès riu al seu pas pel nostre terme municipal.
Les condicions atmosfèriques no son les més adequades per que el estiu sembla que encara no ens vol deixar i encara podem observar espècies que per altre dates ja estarien fora del nostre territori , tot i així la cosa no anat del tot malament.
Va contar un total de 42 espècies diferents d’ocells , especiés com el petit mosquiter que comença ha arribar de les seves territoris de cria de l’Europa central, per passar el hivern a zones més temperades o també la cotxa que només la podem observar uns quants dies per que és un migrador de més llarg recorregut i només es veuen els dies de pas tan de la migració de tardor com la migració primaveral.
S’ha notat un petit increment dels fringíl·lids com les caderneres segurament és degut a que portem dos anys sense els permisos de caça encara que tenim uns quants furtius que encara cacen sense permís i amb un tipus de caça molt agressiu com la cola de ratolí.
Els primers Cors Marins comencen a arribar per hivernar , xarxets van arribant , dels grup dels rapinyaires es podem observar els Aligots que alguns encara per continuar la seva migració i alguns es quedaran al nostre riu.
Encara orenetes i ballesters passant  migrant en direcció al Àfrica.
Tam cal destacar l’increment d’espècies exòtiques com el bec de corall, que degut a questes altes temperatures estan fent que pugin allargar la data de cria, cotorres de pit gris i cotorra de kramer.

Aprofitant aquestes línees crec que tots plegats hauríem de buscar una solució ara que tenim temps abans de que arribi la propera temporada de cria al nostre riu.

       Parella d'Ànecs grisets  (Anas strepera).
 
Una cosa que no és per pot qüestionar que el riu és de tots i que tots plegats hem de gaudir-ne ja que tenim la sort de tenir-lo.
Però també  hem de tenir amb conte que els habitants reals del riu no son altres que tota la fauna i flora que de fa molts anys hi habiten, hem de trobar una solució per garantir la seva continuïtat , no pot ser que en l’època de cria tothom es fiqui per tot arreu a la ribes sense cap control dons son aquetes zones les que aprofiten per criar i l’època del any on son més vulnerables.
 haurien d’aprendre a conviure .

Pel que fa a les administracions no cal dir que el que haurien de fer és regular i senyalitzar aquestes zones i controlar que és complexin les lleis que per això és van inventar , no és una gran inversió i tots en guanyarem.
Segur que tots estem d’acord que  és més bonic un riu viu que un canal d’aigua sense gaire vida.

 
 
 
Andreu0505

4 comentaris:

EL ZURRON DE UN NATURALISTA ha dit...

El riu no hauria de ser un jardí ornamental, i no s'hauria de tractar així. si volem natura al riu em de lluitar per conservar-lo, i quines millors persones per aportar sol.lucions que les que entenen del tema com l'Andreu, el Ferran, el Raúl Bastida i d'altres. si no volem un riu viu, anem pel bon camí.
Antonio

Andreu0505 ha dit...

Bon dia Antonio, gràcies pel teu comentari, per cert en els noms que has escrit falta el teu .Tu també portes molts anys divulgar el patrimoni natural que tenim al nostre malmés riu. Andreu0505

Sergio Hoces Lucena ha dit...

Muy bien expresado compañero Andres, como todo acabaremos con el.

Andreu0505 ha dit...

Gracias Sergio, estamos en ello si no ponemos limites, vamos a conseguir que la parte final de nuestro rio seu un simple canal por el que pase agua y nada más.